2024 Oscar Adayları En İyi Filmler
Güncel

Büyük Geceden Önce İzlemeniz Gereken 2024 Oscar Adayı Filmler

Oppenheimer'dan Poor Things ve Anatomy of a Fall'a, işte bu yılın Oscar adayı filmlerinden mutlaka izlemeniz gerekenler.

Bu yıl en iyi film dalında Oppenheimer ve Barbie gibi kültürel devlerden The Holdovers ve Fransız filmi Anatomy of a Fall gibi sessiz sakin hitlere kadar her şey aday gösterildi. Performans dalında, bu kategoride aday gösterilen Killers of the Flower Moon'daki Lily Gladstone gibi etkileyici oyuncuların yanı sıra Oppenheimer'daki Cillian Murphy, American Fiction'daki Jeffrey Wright, Rustin'deki Colman Domingo ve The Holdovers'daki Da'Vine Joy Randolph gibi güvenilir karakter oyuncuları da ilk kez aday gösterildi.

Şimdi 11 Mart'taki büyük törene doğru ilerlerken, küçük bir altın adam için yarışacak tüm filmleri takip etmenin tam zamanı. Oscar 2024'ün en büyük filmlerini ve onları nerede izleyebileceğinizi derledik.

Oppenheimer

Christopher Nolan'ın atom bombasının arkasındaki adamı konu alan epik filmi bu yılki Oscar konuşmalarında başı çekiyor ve eğer önceki ödül törenlerine bakılırsa, muhtemelen orada da ödülleri silip süpürecek. Oppenheimer, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve Nolan'ın gayri resmi ilham perisi Cillian Murphy'nin ilk kez En İyi Erkek Oyuncu ödülü de dahil olmak üzere 13 dalda Oscar'a aday. Geçen yılın popüler kültürünü belirleyen 'Barbenheimer' portmantosunun yarısı olan Oppenheimer bize sinemada süslenmek için daha az neden verdi (yine de bu insanları durdurmadı) ama yine de sinemanın en büyük başarı öykülerinden biri oldu - tarihin bölücü bir figürü hakkında epeyce siyah beyaz sahne içeren IP olmayan bir film gişede neredeyse bir milyar dolar kazandı. Christopher Nolan bunu söylediğimiz için bizden nefret ederdi ama Oppenheimer'ı artık kendi koltuğunuzdan izleyebilirsiniz. 2024 Oscar adayı Oppenheimer'ı Amazon üzerinden izleyebilirsiniz.

Poor Things

Yorgos Lanthimos'un tuhaf ve harika zekâsı Oscar'larda yeni değil. Son filmi The Favourite, Olivia Colman'ı Oscar zaferine (ve muhtemelen ödül töreni tarihindeki en büyüleyici konuşmaya) taşıdı ve Emma Stone için de bir tane olmak üzere birçok adaylık elde etti. Şimdi, bu kez En İyi Kadın Oyuncu dalında tekrar aday gösterildi ve Killers of the Flower Moon'daki Lily Gladstone'a karşı kazanmak için başa baş gidiyor. Poor Things, bu yılki ödüllerde en çok aday gösterilen ikinci film ve büyük oyuncular da dahil olmak üzere 11 dalda aday gösterildi. Stone, ölü annesinin bedeninde bir fetüsün beyninin Frankenstein benzeri bir şekilde yeniden canlandırılması olan Bella Baxter'ı canlandırıyor. Bella'nın cinsel zevklerinden dehşetine kadar dünyayı öğrenmesini ve onun üzerinde sahiplik hakkı olduğunu düşünen erkeklere meydan okumasını izliyoruz. 2024 Oscar adayı Poor Things şimdi sinemalarda.

Barbie

Barbie'nin sahte-sarışın ortaya çıkışıyla birlikte bir anda nasıl bir kültürel dev haline geldiği düşünüldüğünde, Oscar Ödülleri'nin hiçbir versiyonu onun pastel pusuna maruz kalmayacaktı. Ancak, bu yıl dahil edilmesi yılın en büyük üzüntülerinden bazılarına neden oldu: Ryan Gosling (beklenen) ve America Ferrera'nın (tamamen beklenmedik) adaylıklarına karşı, Barbie rolündeki Margot Robbie'nin ve yönetmen Greta Gerwig'in görmezden gelinmesi... En İyi Film listesinde yer aldı ve En İyi Özgün Şarkı kategorisini domine etti, bu da Ryan Gosling'in istese de istemese de ödül gecesi "I'm Just Ken" şarkısını seslendirmek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Ve bunun için minnettarız. 2024 Oscar adayı Barbie'yi Amazon'da izleyebilirsiniz.

Past Lives

Celine Song'un ilk filmi Past Lives yılın en sakin filmlerinden biri. Şoke edici bir şeyler yok, koreografili dans numaraları yok, sadece geçmiş ve gelecek arasında gidip gelen iki karakter arasındaki söze dökülmeyen gerilim var. Yarı otobiyografik film, Kore'den Amerika'ya göç ettikten sonra Koreli çocukluk aşkı Hae-sung (Teo Yoo) ile tekrar temasa geçen Nora'nın (Greta Lee), hayat onları ayrı yönlere çekmeye devam etse de, yirmi yıldan fazla bir süredir bastırılmış duyguları ve umut dolu 'ya olursa'ları başlatmasını konu alıyor. Film, En İyi Film ve En İyi Senaryo kategorilerinde aday olarak kadın sinemacılar için parlak bir "yılın seçimi" olurken, Greta Lee'nin En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alamaması bir süre can yakacak. 2024 Oscar adayı Past Lives'ı Amazon üzerinden izleyebilirsiniz.

The Holdovers

Alexander Payne'in 1970'lerde geçen filmi The Holdovers, Kasım ayında oldukça sessiz bir şekilde gösterime girdiğinden beri (ABD ve İngiltere'de şaşırtıcı bir şekilde Ocak ayında gösterime girdi) ödül sezonunun dengelerini sarsan sessiz bir güç haline geldi. Bir zamanlar En İyi Erkek Oyuncu dalında Cillian Murphy'ye kilitlenmiş gibi görünen film, Paul Giamatti'nin huysuz öğretmen rolünde şu ana kadar onunla başa baş gitmesi nedeniyle artık iki başlı bir yarış gibi görünüyor. Doğal olarak Giamatti En İyi Erkek Oyuncu dalında, rol arkadaşı Da'Vine Joy Randolph da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday gösterildi. İkili, yeni gelen Dominic Sessa'nın (ilk rolünde) karşısında, Noel'de New England'daki uzak bir yatılı okulda mahsur kalan üç kişiyi canlandırıyor. Film aynı zamanda En İyi Film dalında da yarışıyor.

Anatomy of a Fall

The Holdovers ile birlikte Fransız filmi Anatomy of a Fall da ödül sezonunun favorileri arasına sessizce girdi. Cannes prömiyerinden bu yana evrensel olarak sevilmediği için değil (sonuçta Altın Palmiye kazandı), Oscar'lar hiçbir zaman kendi kategorileri dışında yabancı dilde filmlere fazla değer vermediği için. Sürükleyici hukuk gerilimi, kocasını dağ evlerinin tavan penceresinden aşağı itmekle suçlanan Sandra adlı bir kadının davasını konu alıyor. En İyi Film dalında bir göz kırpma, başrol oyuncusu Sandra Hüller için bir adaylık ve Justine Triet için tek kadın En İyi Yönetmen adaylığıyla, ödül gecesi Parazit düzeyinde bir şok yaşayabiliriz. 2024 Oscar adayı Anatomy of a Fall'u Amazon'da izleyebilirsiniz.

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon ile Steven Spielberg'i tüm zamanların en çok aday gösterilen yönetmeni olarak geride bıraktı. En iyi yönetmen gerçekten de kendini aştı. En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında adaylığı bulunan Killers'ın yaklaşan ödül gecesi şimdiden oldukça görkemli görünüyor ama muhtemelen en duygusal adaylığı, En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterilen ilk Amerikan yerlisi kadın olan Lily Gladstone'a gidiyor (aynı zamanda ilk kez aday gösteriliyor). Amerika'nın karanlık lekelerinden biri olan Osage Ulusu'nun petrol ve açgözlülükle körüklenen sistematik cinayetine doğru yapılan üç buçuk saatlik yolculuk, gangster filmlerinin kralı için garip bir alan gibi görünebilir, ancak yanında Boys™ (Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro) ile Scorsese, son filmi olabileceğini ima ediyor. 2024 Oscar adayı Killers of the Flower Moon'u Apple TV+ üzerinden izleyebilirsiniz.

American Fiction

American Fiction'ın ödül sezonunu kasıp kavurması, günümüzün en istikrarlı karakter oyuncularından biri olan Jeffrey Wright'ın nihayet muradına ermesini bekleyenler için gayet iyi bir zamanlama. Başrol oyuncusu ve rol arkadaşı Sterling K. Brown En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday olurken, film bir bütün olarak En İyi Film ve En İyi Uyarlama Senaryo (ilk film yapımcısı Cord Jefferson için) dallarında aday. Film, klişeleşmiş 'Siyahi' öykülerinden kâr elde eden kurumlardan bıkan bir yazarın, takma bir isimle, en nefret ettiği mecazların hepsine eğilen bir roman yazmasını konu alıyor. Ancak kitap büyük bir başarı kazanınca şöhret, para ve ikiyüzlülük ağına düşülüyor. 

Maestro

Yönetmen olarak gösterdiği çabalardan ötürü Akademi tarafından onurlandırılmaktan başka bir şey istemiyor gibi görünen Bradley Cooper'ı bir düşünün. İlk filmi A Star is Born (Bir Yıldız Doğuyor) ile 2019'da ödüllendirilmedi ama efsanevi orkestra şefi Leonard Bernstein'ı anlatan ikinci filmi Maestro, tüm Oscar kutularını işaretlemek için bir laboratuvarda tasarlanmış gibi görünüyor. Film, En İyi Erkek Oyuncu dalında, Carey Mulligan En İyi Kadın Oyuncu dalında ve de En İyi Film dalında aday ama ne yazık ki yönetmenlik ödülü hâlâ ondan kaçıyor. 2024 Oscar adayı Maestro'yu Netflix'te izleyebilirsiniz.

Rustin

Tıpkı Rustin'de de rol alan ve American Fiction'daki çalışmasıyla En İyi Erkek Oyuncu adayı olan Jeffrey Wright gibi, Colman Domingo da onlarca yıldır ekranları süsleyen ve büyük anını bekleyen oyunculardan biri. Rustin, ABD'deki Afrikalı Amerikalılar için eşit haklar talep eden tarihi 1963 Washington Yürüyüşü'nü düzenleyen sivil haklar aktivisti Bayard Rustin'i canlandırıyor. Yapımcılığını Obamalar'ın üstlendiği ve Oscar'a yakışır bir film olan Rustin, Domingo'yu (Nyad filmindeki rolüyle aday gösterilen Jodie Foster'la birlikte) bir LGBTQ+ karakteri canlandırdığı için aday gösterilen ilk LGBTQ+ kişi yaparak tarihe geçiyor ki bu da ödül töreni tarihinde kaç LGBTQ+ hikayesinin onurlandırıldığı düşünüldüğünde çok şey ifade ediyor. 2024 Oscar adayı Rustin'i Netflix'te izleyebilirsiniz.

The Zone of Interest

Sandra Hüller için ne yıl ama. Anatomy of a Fall'daki rolüyle Baş Kadın Oyuncu ödülünü almakla kalmıyor, aynı zamanda Jonathan Glazer'ın Auschwitz'in çevresindeki cennet gibi bir evde yaşayan bir Nazi komutanı ve karısı hakkındaki aynı derecede övgü alan filmi The Zone of Interest'in de başrolünde yer alıyor. Martin Amis'in aynı adlı kitabından uyarlanan bu tüyler ürpertici soykırım dramı, böylesine acımasız bir dehşet karşısında yaşanan kopuş ve insanlıktan çıkmanın grotesk kötülüklerini bıçak gibi kesiyor. Film, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Ses ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında adaylık elde etti. 

May December

Charles Melton'ın May December'da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu olarak ödül sezonunu silip süpürebileceğini düşünürken nasıl oldu da aday bile gösterilmedi? Film sadece En İyi Senaryo dalında cılız bir adaylık elde etti (ki senaryo harika olmasına rağmen teselli edici bir teklif gibi görünüyor). Aslında, Todd Hayne melodramına yönelik genel bir talepsizlik tahmin ediliyordu - Hollywood, özellikle Natalie Portman (En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında görmezden gelindi) şöhret için travma madenciliği yapan aktörlerin karanlık kötülüğünü bu kadar etkileyici bir şekilde canlandırırken, merceğin bu kadar şiddetli bir şekilde kendisine çevrilmesini pek hoş karşılamıyor. Bununla birlikte, Melton'ın reddedilmesi bir süre can yakacak. Adaylık listesindeki üzücü görüntüsüne rağmen, tüm zamanların en büyük 'bu film Oscar'ı kaptı' hikayelerinden biri olarak yeni hayatına başlarken, May December'a göz atmaya kesinlikle değer.

BU İÇERİK İLK OLARAK  BRITISH GQ WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.

İZLE
Deniz Tortum’dan Belirsizlik Çağında Hayatı Olumlama
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası