Kafası rahat çünkü arıyor
Popüler

Kafası rahat çünkü arıyor

O artık 40 yaşında ve yolun bu noktasında kafası hiç olmadığı kadar rahat: Demir Demirkan

Bir yerde tarçınlı çiğköfte yediğini anlatan arkadaşına “Çiğköfteye tarçın konulur mu, yapma Allah aşkına!” diyor. Demir Demirkan’ın, Maçka’daki bir apartmanın zemin katına, teknoloji ve feng shui’nin tüm imkanları kullanılarak kurulan stüdyosundayız. Az evvel “yeni” bir beslenme biçimi geliştirdiğini, stüdyonun çok “yeni” olduğunu, pek çok “yeni” karar aldığını anlatan bu adamın ağzından, konu çiğköfte olunca “olmaz öyle şey” rahat çıkıyor. Demir Demirkan’ın 1972, Adana doğumlu olduğunu hatırlıyoruz.

Geçen sene bu vakitlerden beri ortada yoktu. “Sahneye ara vermek istedim. Şöyle bir durup kendime bakmak, kişisel olarak, müzikal olarak, ne yapıyorum ben diye sormak istedim” diyor: “Sonra bir süre hiç sahneye çıkmasam, sadece beste mi yapsam diye düşündüm. Ardından niye kısıtlıyorum ki kendimi, böyle şartlanmalar iyi değil, dedim. Şimdi istiyorum ki, sahne olsun ama kendimi germeden, kasmadan çıkayım.” ona göre sahneye çıkmak o kadar basit değil: “İnsan çok tuhaf. Müziği neden yaptığını, sahneye neden çıktığını sorguluyorsun sürekli.”

Kafasının bu kadar meşgul olduğuna bakmayın. Durmayı sevmeyen biri o. Bütün bu arada yeni besteler yaptı, Kayıp Şehir dizisinin müziklerine imza attı, müzik dünyasına Model gibi bir grubu kazandırdı. Hatırla adlı single, bu çalışma sürecinin dinleyicisine direkt yansıyan son bölümü. “Her şeye rağmen içinde hâlâ motivasyon varsa bu işi seviyorsun demektir. Ben de seviyorum demek ki, uzak kalamıyorum” diyor. Kendini yıpratmayacak, dinleyenlerini küstürmeyecek uygun bir formül de bulmuş: az konser.

Hatırla, bir ayrılık şarkısı. Türkçe sözlü hafif müzik tadında, melodramlara yakışır bir beste. “Parçayı dinlerken hakikaten böyle bir hava olduğunu düşündüm ben de. Birkaç arkadaşıma dinlettim, onlar da öyle hissetti. Belki de sözleri itibarıyla öyle geliyor. İkili ilişkilerde Fransızvari bir yaklaşım vardır. 70’ler Türkçe pop aranjmanları da öyledir. Böyle bir bağ olabilir” diye anlatıyor.

Çok romantik biriymiş. Pardon, çok “gerçekçi romantik” biri. Romantizmi gerçekliğiyle algılamayı ve anlatmayı seviyormuş: “aşk da gerçek, ilişkiler de... Onu yadırgamadan, aşkın olmadığına değil, olduğuna inanarak anlatmak lazım. Özellikle erkekler için çok zor bu. Tanıdığım bir sürü erkek, erkek erkeğe konuşurken bile ne kadar âşık olduğundan bahsetmez. Kadınlar büyük ihtimalle daha çok konuşuyor aşk, sevgi, ilişkiler üzerine. Erkekler, aman canım o da bir duygu, deyip geçiyor. Oysa o duyguyu bütün gerçekliğiyle anlayıp anlatmak lazım.”

Klip için dövüş dersleri aldı

Demir Demirkan, Hatırla’nın klip çekimi için hem dövüş hem de oyunculuk dersleri almış. Aksiyon sahnelerini izletirken “Spor yapmamın faydası oldu” diyor. Yönetmenliğini Caner ve Alper Özyurtlu kardeşlerin üstlendiği klipte Demirkan, 2012 yapımı Olivier Megaton filmi Taken 2’da görev alan dublör ve özel efekt ekibiyle bir araya gelmiş. “Elime gitarı alıp şarkıyı söylemek istemedim, farklı bir şey yapmak istedim” diyor. Bu arada, Demirkan’a dövüş dersleri veren Hilmi Ergül ve dövüş koreografı Ömer Boduroğlu da klipte bizzat rol alıyorlar. E haliyle camlar kırılıyor, masalar devriliyor...

Garajın kapısını açan adam

Demir Demirkan’a çekimlerde, ikinci albümleri Diğer Masallar’ın prodüktörlüğünü yaptığı Model grubu eşlik etti. Değmesin Ellerimiz adlı şarkıyla geçen yıl pek çok kişinin “ne onunla ne onsuz” damarına basan Model’in taze kariyerinde, aralarında “arkadaşınla en iyi giden şarkı” gibi bir kategoride kazanılmışlığı da bulunan pek çok ödül var.

Vokalde Fatma Turgut, gitarda Okan Işık, davulda Aşkın Çolak ve bas gitarda Can Temiz’den oluşan grubun en önemli ilham kaynağı Tim Burton’ın filmleri ve bu filmlerin müziklerini yapan Danny Elfman’ın işleri.

Grubun ismi nereden geliyor derseniz: Model ekibi İzmirli. Şarkılarını dinletmek için İstanbul’a geldiklerinde, kayıtlardan ziyade dış görünüşleriyle ilgilenen yapımcılara biraz kafaları bozulmuş. “şarkıcı değil, manken arıyorlar” diye düşünüp, gruba bu ismi koymuşlar. Seçtikleri ilk isimse A Due Carmen’miş.

Diğer Masallar, Demir Demirkan’ın ilk prodüktörlük çalışması değil. Daha önce Sertab Erener, Şebnem Ferah gibi sanatçıların albümleri için de sabahlamıştı. Ama ilk kez, bir grubu kitlelerle tanıştırdı, onlar kendi hallerinde tıngırdatırken o gidip “garajın kapılarını açtı”. Devamı da gelecek.

Demir Demirkan röportajının tamamı ve çok özel fotoğraflar GQ Türkiye Şubat sayısında ve iPad edisyonunda...

İZLE
Az Nota ve Sözle Çok Duygu Vermek: Evrencan Gündüz
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası