Patronla ilişkinin sınırları
Business

Patronla ilişkinin sınırları

Kariyer ve imaj danışmanı Suna Kabadayı, iş yerinde yöneticiyle samimiyet dengesini, ücret artışı konuşmalarının püf noktalarını anlatıyor.

Aldığım terfiyi kutlamak ve bu vesileyle patronuma teşekkür etmek için onu ve eşini yemeğe davet ettim. Samimiyet düzeyimiz nasıl olmalı?

Evde davet yeterince samimi bir yaklasım, ama bazı ince ayar nokatalarına hassasiyet göstermeli. İlk hassas nokta güvenilirliği tartmak. İyi ilişki adına işyerindeki olan bitenle ilgili ajanlık yapılacak bir ortam değil. Tabii burada birlikte çalışma süreniz, bugüne dek geliştridiğiniz ilişki yönetimi becerileriniz de belirleyici. Ancak evinizde keyifli bir ağırlamada nezaket samimiyetle elele olmalı. Sonuçta misafiriniz bu kişiler, öncelikle rahat ettirin. İşle ilgili konularla boğmayın, hele ki eşli bri ortamda.

Ölçü kaçırılmıyorsa, yöneticiyle ya da çalışma arkadaşıyla ofis dışında keyifli ortamlarda paylaşılacak sohbetler, fikir alışverişleri birbirini daha iyi tanıma, keşfetme fırsatı yaratır. Bu da daha uyumlu, verimli, etkin çalışmayı getirir. Ancak özellikle yöneticiyle ve eşiyle birlikte yenecek yemekte kız arakdaşınız ya da eş de katılıyorsa onun sergileyecegi samimiyet ve mesafe ayarına da dikkat. Özetle profesyonel yaşamda vermeniz beklenen özeni koruyun.

Beş senedir büyük bir tekstil firmasında, ithalat-ihracat depratmanında çalışıyorum. Senelik zam dönemi geçmiş olmasına rağmen maaşımda herhangi bir değişiklik olmadı. Bu durumu patronu rahatsız etmeyecek ve dikkatleri üzerime çekmeyecek şekilde nasıl dile getirebilirim?

Önemli olan küskün bir tavır sergilememek, yapıcı, olumlu, orada olmaktan mutlu tavırla bu konuşmayı yapabilmek. Zaten böyleyseniz orada çalışmaya devam edin. Randevunuzu alın, ofis ortamınız müsaitse kahveleri çayları kendiniz alıp başbaşa önemli bir konuşma için gerekli sıcak ortamı hazırlayın.

Konuya yavaş girmekte fayda var. Geçtiğimiz dönemde yaptıklarını, şirkete katma değer sağlayan projelerini dile getir, buarada tabii onun da hemfikir olduğunu duymak adına "öyle değil mi" gibi sorular sorun. Bunların sonucunda bir ücret artışını hakettiğini belirtip beklediğin ücreti de konuşmanın sonunda net şekilde söyleyin. En acemi yol, kalkıp "şu kadar alıyorum şu kadarı kiraya, yola gidiyor" demek, kişiyi daha uygun kira daha az yol masrafı olacak seçenekler düşünmeye yönlendirmeyin. Bir de ufak hatırlatma "ben” değil “biz” demeyi tercih etmek, işi ve ekibin parçası olmayı benimsediğinizi göstermek adına daha doğru iletişim dili olur. 
Yok tüm çabanıza rağmen istediğiniz ücret artışına karşı çıkıyorsa, daha düşük bir oran öneriyorsa hiçbir şey söylemeden üç dört saniye beklemek, hemen itiraza geçmemek bunun beklentinin altında olduğunu anlamasını sağlayacaktır. Belki tekrar düşünür…

Suna Kabadayı'ya sorularınızı online@gq.com.tr'ye gönderebilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER ofis para kariyer
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası