İnternetin 60 yeni kuralı - 7
Teknoloji

İnternetin 60 yeni kuralı - 7

İnsanlığın kollektif hafızasıyla yüklü internetin bir gün dev bir beyine dönüşüp hepimize hükmedeceği söyleniyor. Ama o zamana kadar bir şeylere bakmak için kullanabilirsiniz.

44. Flickr'a sadece en iyi fotoğraflarınızı yükleyin. Her gün bir ya da ikiden fazla fotoğraf yüklemeyin. İlgiyle ödüllendirileceksiniz.

45. Fotoğraflarınıza isim verin. Makinenizin hafıza kartındaki teknik isimlerle siteye yüklenen fotoğraflar sistemde arandığında bulunamaz. Etiketleme alışkanlığı edinin.

46. Fikri haklarınızı koruyun. “Creative Commons” bu anlamda en iyi hizmet veren lisans sistemidir. Bu sistemde sadece sizin izin verdiğiniz fotoğraflar kullanılabilir.

47. Öğrenin: 4chan

Bu masum gibi görünen mesajlaşma sistemi internetin en kirli sırlarının gizlendiği bir oda gibi. 2003’te kurulan ve hasta zihinlerin buluşma noktası haline gelen uygulama internetteki birçok skandala imza attı. Onlar kaosun gerçek kaynağı; ahlaki değerleri hiçe sayıyor ve düzeni küçük görüyorlar. Bir 4chan kullanıcısı 2008 senesinde Sarah Palin’in internet hesabını kırmayı başarmış ve fotoğraflarını sırf keyfine dünyayla paylaşmıştı. Öte yandan 14 yaşında bir çocuk Oklahoma’da kedilere işkence ederken yakalanınca 4chan kullanıcıları çocuğu polise ihbar etmişti.

48. Tumblr ve bunun gibi mikro bloglarda daha fazla takipçi yakalamak için bir açık bulun. Herkesin yaptığını yapın: İlginç bir isim bulun ve başına “f..kyeah” ekleyin ve bu blog üzerinden paylaşım yapın. Okuyucu sayınızın nasıl arttığını göreceksiniz.

49. Anlık anket sorularına cevap verirken Google’ı kullanmaktan vazgeçin. Bu eski bir numara ama hala geçerliliğini koruyor. Aynı şey IMDB ve Wikipedia için de geçerli.

50. Wikipedia’ya güvenin. Wikipedia’daki hata oranı Britanica’daki hata oranıyla neredeyse aynı.

51. Güvenin ama bilginin kaynağını mutlaka kontrol edin. Makalelerin altında yer alan linkleri kullanarak bilginin doğruluğunu teyit edin.

52. Eğer konunun uzmanıysanız Wikipedia’daki bir makaleyi düzeltin. 1980’lerin otomobilleri ya da masa tenisinde uzman olmanız konunun önemsiz olduğu anlamına gelmez. Sizin katkınızla insanlar daha fazla bilgiye erişecek.

53. Hiçbir zaman kendi Wikipedia sayfanızı düzeltmeyin. Çok çekici görünüyor olabilir ama birisi mutlaka hatanızı düzelttiğinizi farkederek üstünüze gelir.

54. Kablosuz bağlantınıza ad verirken komşularınızın da bunu göreceğini hatırlayın. “Ali’nin Sefa Portalı” şüpheleri üstünüze çekmenize neden olabilir.

55. Google’ı açılış sayfası yapma devri kapandı. Birçok internet tarayıcısı kendi içinde yerleşik arama motoruyla geliyor. Hayalgücünüzü kullanın ve daha komik bir adres seçin. Mesela; zaytung.com

56. Öğrenin: Chatroulette
2009’da 17 yaşındaki Rus Andrey Ternovskiy tarafından kurulan Chatroulette kısa sürede büyük bir hayran kitlesi edindi. İşleyişi kolay: Webcam’inizi açın, “randomise” butonuna klikleyin ve dünyanın herhangi bir yerinde online olan herhangi bir kullanıcı ile sohbete başlayın. Eğer sıkılırsanız tekrar “randomise”a klikleyin.
Ne yazıkki, site kısa sürede yalnız erkeklerin takıldığı bir alan haline geldi ve tüm ciddiyetini kaybetti. Bir ara tekrar popüler olsa da şimdi sadece çıplak insanlar görmeyeceğiniz Omegle onun yerini aldı.

57. Adam gibi emoticon'lar

Eğer noktalama işaretlerini kullanarak duygularınızı ifade etmekte ısrarlıysanız aşağıdakileri kullanabilirsiniz.

-><- el sıkışmak

=><= sıkı el sıkışmak

=@@= yumruk tokuşturmak

( ) şüpheci ya da kızgın bakış

(- -) haylkırıklığı ya da güvensizliğinizi göstermek için boş bakış

(8) iyi şanslar

=J() erkekçe pohpohlamak

=@() omuza hafif yumruk

[] *[] şerefe

(“) belli belirsiz onaylama

58. Geo-tagging alışkanlığından vazgeçin. Foursquare gibi uygulamalar internetin geleceği olabilir. Ama gittiğiniz her yerin bilinmesi hala korkutucu. 

59. Kardashian kuralı: Çıplak fotoğraflarınız eninde sonunda internete düşer. Bu tip fotoğraflar çekmeyin, özellikle de cep telefonunuzla.

60. Herkes “internet geçmişi”ni silmeyi bilir. Bu sizin de her zaman temizlemeyeceğiniz anlamına gelmez.


Yazı: Nicky Woolf

İLGİLİ İÇERİKLER internet
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası